Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Studielån er lavet til dig, der har brug for lidt ekstra luft i budgettet. Alle, der har været studerende, eller kender studerende kender til slunkne lommer og lappeløsninger sidst på måneden. Forældregenerationen kan tale nok så romantisk om ungdommen som en tid, hvor man åbenbart kunne sove på et vådt stykke pap i et værelse på 1,5 m2. Det ændrer dog ikke på, at der er stor forskel på ungdomsminder og realiteter. Selvom studietiden i bagklogskabens lys virker ubekymret og fri, er realiteterne, at det er svært at finde en bolig og næsten umuligt at få pengene til at slå til.

For at kunne modtage studielån skal du først og fremmest have ret til at modtage SU.

Her får du ret til SU

 • På uddannelser hvor du får en bachelor eller en kandidatgrad.
 • Du har også ret til SU, når du er i gang med en erhvervsuddannelse.
 • Man har ret til SU på ungdomsuddannelser, hvis man er fyldt 18. For unge under 25 gælder dog at SU-beløbet er afhængigt af forældrenes indkomst.
 • Udover reglerne for unge under 25 år på ungdomsuddannelser, har alle ret til det samme beløb i SU. – Også hvis du er 18 år går på universitetet.
 • Er man forælder, modtager man mere i SU. Enlige forældre modtager mest, og beløbet ændres alt efter hvor mange børn, man har. Det påvirker ikke din ret til børnepenge.
 • Har man sociale eller fysiske udfordringer, kan man modtage et højere beløb i SU. Det kan eksempelvis være svær depression eller nedsat syn

I 2019 er SU for udeboende på videregående uddannelser 6166 kroner om måneden. Selvom det er en stor gave, at man i Danmark har ret til SU, er det ikke altid helt nok til at få hverdagen til at køre rundt. Der er forskellige måder at få mere luft i økonomien, og en af dem er studielån.

Dyrt at være studerende

I de store studiebyer som København og Aarhus, er huslejepriserne vanvittigt høje, og der er langt imellem kollegieværelserne. SU er ikke bare til tant og fjas. SU’en er for de fleste studerende på 6.166 kroner før skat. Det er næsten det samme, som et værelse koster i de største studiebyer. På SU kan du altså hurtigt komme til at stå i en situation, hvor du reelt set ikke har et rådighedsbeløb, når regningerne er betalt. Selvom studerende er gode til at leve på en sten, skal der altså mad på bordet.

Det går SU’en til

 • Husleje
 • Vand og varme
 • El
 • Mad
 • Bøger
 • Tøj og sko
 • Gaver til familie
 • Internet og telefon
 • Transport

Det kræver ikke meget regnekraft at gennemskue, at det bliver svært at betale regninger med 6166 kroner om måneden. Et studielån vil give dig  3.155 kroner mere om måneden, mens du studerer. SU-lånet er altså større end en halv SU og vil derfor kunne gøre en enorm forskel i dit budget. Du kan eventuelt eksperimentere med at tage SU lån i nogle måneder og se, om det kan stabilisere økonomien, imens du falder til på studiet, eller indtil du får et studiejob.

Kredit

Selvom du spinker og sparer, sørger for at købe tøjet på loppemarkeder og kun giver julegaver til den nærmeste familie, kan du hurtigt ende med at stifte gæld, hvis din eneste indtægt er SU. Her kan du selvfølgelig overveje at optage et banklån eller tage en kassekredit for at få mere luft i økonomien. Du skal dog overveje et par ting, inden du vælger den løsning.

Først og fremmest skal du forholde dig til renterne og til hvornår, du skal betale lånet tilbage. En kassekredit er et mindre lån, som du forventes at betale tilbage efter kort tid. Som udgangspunkt er kassekredit lavet til, at du kan gå i minus sidst på måneden og dække gælden, når du får penge igen. Denne løsning fungerer i første omgang, men for mange mennesker ender det med at være en dårlig handel. Hvis du ikke har nok penge til at betale regninger i denne måned, og du ikke har en højere indtægt eller lavere husleje i næste måned, hvordan skulle du så kunne betale din gæld.

Lån i banken

Et banklån er en anden sag, da der er tale om et større lån med en specifik tilbagebetalingsplan. Her er renten ofte lavere, og lånet kører over en længere periode. Som studerende kan det ikke umiddelbart anbefales, at du optager et banklån, medmindre du snart skal aflevere speciale og er sikret et job efter endt uddannelse. Hvis du står i starten eller midten af dit studie eller ikke har en underskrevet arbejdskontrakt i hånden, kan banklån godt være en lidt risikabel vej at gå. Netop risiko er også noget af det banken ser på, så det er heller ikke sandsynligt, at de vil bevilge dig et banklån, hvis din eneste indtægt er SU.

Der er også mange, som studerer i dag, der har oplevet finanskrisens indflydelse på deres forældres økonomi. Inden finanskrisen i 2008 var det let for alle at optage banklån og få kreditter. Der skulle ikke stilles nogen reel sikkerhed, for optimismen var høj indtil boblen brast. I dag har både privatpersoner og banker lært at træde lidt mere forsigtigt, når talen falder på banklån. Det er rigtigt fornuftigt og en god grund til at lede efter andre indtægtsmuligheder, mens du er på SU.

Studiejob

Når du endelig er kommet ind på drømmestudiet – eller en glad kvote II – og har fundet et kollegieværelse, skal du faktisk i gang med at læse. Det er ikke sikkert, at dine planer om at have et deltidsarbejde ved siden af studierne, kommer til at holde stik. For mange mennesker er det simpelthen for hårdt. – Især i begyndelsen af studiet og imens de skriver speciale.

Der er også forskel på, om dit studie er indrettet til, at du kan have et job ved siden af. Nogle studier kræver også mere tilstedeværelse end andre, da der er mere holdundervisning. Det er især de naturvidenskabelige uddannelser og ingeniøruddannelserne, hvor der er meget undervisning, som man skal komme til. På humaniora er der en større grad af selvstudier, delvis fordi det er muligt, og delvis fordi der er færre midler afsat til disse uddannelser og undervisning er dyr.

Det er også forskelligt, hvilke uddannelser, der giver let adgang til studiejobs. Studerer du oldgræsk, kan du være heldig at få et meget specialiseret museums job. Hvis du til gengæld er jurist, er der til gengæld erfaring at hente i en retshjælp. Datalogistuderende kan ofte få et bijob med at fikse computere og slette vira. Uanset om du læser det ene eller det andet sted, kan du godt komme til at få brug for studielån. Selvom du arbejder i perioder, er der også tider, hvor du skal læse til eksamen eller af andre årsager ikke har tid til at arbejde. Det kan også være, at du har et fast studiejob, men alligevel står og mangler penge op til jul, ferie eller en flytning.

Studielån

Studielån er en løsning, der kan hjælpe studerende under hele deres studie eller i perioder. Man bestemmer selv hvilke måneder, man gerne vil modtage studielån. Studielånet er lavet for at give studerende en mulighed for at låne penge til en fast rente uden at skulle stille sikkerhed. Når du gerne vil optage studielån, gør du det via SU’s hjemmeside, hvor du udfylder en online formular. Herefter går der op til to uger, før du modtager et brev fra SU styrelsen i din eboks på borger.dk. I brevet bedes du bekræfte din ansøgning om at optage studielån. Når det er gjort, går der igen op til to uger, før du modtager første udbetaling. I modsætning til kredit og banklån er studielånet et bestemt månedligt beløb. Det skyldes, at lånet skal hjælpe dig med at have en stabil økonomi og ikke hjælpe dig til at foretage en større investering nu og her.

Fakta om studielån

 • Du skal være berettiget til SU for at kunne tage studielån.
 • I 2019 er det månedlige studielån på 3.155 kroner.
 • Der går typisk 3-5 uger fra du ansøger om studielån, til du modtager din første udbetaling.
 • Studielån ydes som et fast månedligt beløb, og alle modtager det samme i studielån.
 • Studielån skal tilbagebetales fra 1. januar året efter det år, du blev færdig med dit studie.
 • Du betaler normalt dit studielån tilbage i månedlige rater. Det er dog tilladt at tilbagebetale større beløb ad gangen.
 • Slutlån er et højere studielån, du kan tage i den sidste del af din uddannelse, hvis du har opbrugt din SU.
 • Der er renter på studielån, men de er ofte lavere end på andre typer af lån.

Hvis økonomien er stram og du er på SU, er der altså forskellige veje du kan gå. Først og fremmest kan du forsøge at skære ned på forbruget. Du kan også søge arbejde eller tage et lån. Hvis du overvejer at låne penge, kan det anbefales, at du optager studielån, som giver en stabil økonomi til en lav rente.